Германија: макроекономски податоци 2013

 

 

Бруто домашен производ (БДП) 2013:

2.738 милијарди евра

Раст БДП 2013:

+0,4%

БДП по жител 2013:

33.346 евра

Распределба на БДП (во %):

Финансирање, давање по наем (27,6), преработувачка индустрија (21,8), трговија, гастрономија и сообраќај (14,5), градежништво (4,7), информација и комуникација (3,9), останато (27,5)

Стапка на инфлација inflacije 2013:

1,6%

Буџетски биланс 2013:

0 % od БДП

Јавен долг 2013:

78,4%

Стапка на невработеност 2013:

5,4 %

Просечна месечна плата 2013:

3.449 евра

Извоз 2013:

1.094 милијарди евра

Увоз 2013:

896 милијарди евра

Поважни извозни производи:

Машини, хемиски производи, електротехника, електроника, прехранбени производи, автомобили

Поважни увозни производи:

Хемиски производи, нафта, машини, електроника, автомобили и автомобилски делови, прехранбени производи

Странски директни инвестиции 2013:

20.3 милијарди евра

Државно уредување:

Парламентарна сојузна декокреатска република од 1949

 

Ustava:

Темелен закон (GG) од 1949 (со промени)

 

Председател:

Сојузен претседател Јоахим Гаук

 

Парламент:

Сојузно собрание (612 пратеници) и сојузен совет (69 пратеници)

 

Претседател на влада:

Сојузна канцеларка др. Ангела Меркел

 

 

Географска положба:

       Средна Европа

Површина:

       357.092 km²

Густина на населението:

       230 prebivalcev na km²

Население 2013:

       80,5 милиони

Главен град:

       Берлин